Pehar

MUNDIJAL KROZ ISTORIJU: ŠPANIJA 1982
Po prvi put 24 reprezentacije

Svjetsko prvenstvo 1982. godine održano je u Španiji od 13. juna do 11. jula. Učestvovale su 24 reprezentacije, a utakmice su igrane na 17 stadiona u 14 gradova. Titulom šampiona okitila se Italija savladavši Zapadnu Njemačku u finalu sa 3:1. Nagradu za najboljeg strijelca osvojio je Italijan Paolo Rosi sa 6 pogodaka.

Donosimo vam neke od zanimljivosti sa ovog Mundijala.

BROJ UČESNIKA

Za razliku od posljednjih 7 prvenstava sa 16 učesnika, Španija je uspjela da okupi 24 selekcije.

SISTEM TAKMIČENJA

Reprezentacije su bile raspoređene u 6 grupa po 4 reprezentacije do kojih su dvije najbolje prolazile u narednu fazu takmičenja, a ona se sastojala od nove 4 grupe sa po 3 reprezentacije. Pobjednici tih grupa igrali su polufinale.

OTVARANJE PRVENSTVA

Prvu utakmica Mundijala na Barseloninom stadionu „Nou Kampu“ između Belgije i Argentine gledalo je 95 hiljada ljudi, od kojih je većina došla da vidi novo pojačanje kluba iz Katalonije Dijega Armanda Maradonu. Nažalost nije se predstavio u dobrom svjetlu jer je Belgija slavila sa 1:0. Ovo je ujedno prvi meč još od Čilea 1962. godine koji je otvorio prvenstvo, a nije završen nepopularnim rezultatom 0:0.

JUGOSLAVIJA

Bizarna situacija i svađa je opet igrala ključnu ulogu kod reprezentaciji Jugoslavije. Naime Savez je imao ugovor sa robnom markom „Adidas“ dok su svi igrači imali ugovor sa “Pumom“. Kada je došla naredba da svi igrači moraju nositi Adidasove kopačke nastao je razdor koji najbolje opisuje čuvena rečenica Vladimira Petrovića „Pižona“: “Od tog trenutka svi su zaboravili kako se trči“. Rezultat svega je ispadanje u grupi sa Španijom, Sjevernom Irskom i Hondurasom.

NORMAN VAJTSAJD

Fudbaler Sjeverne Irske Norman Vajtsajd postao je najmlađi igrač u istoriji Mundijala. Na meču protiv Jugoslavije imao je 17 godina i 42 dana.

MAĐARSKA

Selekcija Mađarske savladala je El Salavador sa velikih 10:1 i tako izjednačila svoj rekord iz 1954. godine.

PAOLO ROSI

Duel između Brazila i Italije odlučivao je prolasku u polufinale. Italija je prvi dio prvenstva završila sa tri neriješena rezultata, dok je Brazil ima sve pobjede. U ovom meču proslavio se Paolo Rosi koji je postigao het-trik i pomogao Italiji da sa ukupnih 3:2 prođe u polufinale.

NAJGRUBLJI START U ISTORIJI

U polufinalnom meču između Zapadne Njemačke i Francuske desio se jedan od najgrubljih startova u istoriji. Naime golman Njemačke, Šumaher je nokautirao Bastiona, a sudija nije uopšte svirao prekršaj. Inače Bastion je iz ovog duela izašao sa 2 zuba manje i 3 napukla rebra.

DINO ZOF

Italije je u finalu savladala Zapadnu Njemačku sa 3:1, a pehar je podigao Dino Zof i postao najstariji šampion u istoriji Mundijala sa 40 godina, 4 mjeseca i 13 dana.


Izvor fotografije: Getty Images

Comments are closed.