Pehar

MUNDIJAL KROZ ISTORIJU: ARGENTINA 1978
Vojna hunta i Kempes obilježili Prvenstvo

Nakon Zapadne Njemačke na red je došlo Svjetsko prvenstvo u Južnoj Americi. Domaćin je bila reprezentacija Argentine. Mundijal se održao u od 1. do 25. juna, a učestvovalo je 16 ekipa. Utakmice su odigrani na 6 stadiona u 5 gradova. Šampion je bila selekcija Argentine koja je u finalu savladala Holandiju nakon produžetaka sa 3:1. Za najboljeg strijelca proglašen je Mario Kempes sa 6 golova.

Evo nekih zanimljivosti sa ovog Mundijala.

SISTEM TAKMIČENJA

Sistem takmičenja bio je isti kao i prije četiri godine i nije se pokazao baš najbolje. U drugoj fazi takmičenja u novonastaloj grupi spojili su se Brazil i Argentina. U prvom kolu Brazilci su dobili Poljska, dok su „gaučosi“ savladali Peru. U međusobnom duelu odigrali su „miroljubivih“ 0:0. Za prolaz u finale odlučivalo je treće kolo, a u slučaju istog broja bodova gledala se gol razlika. Brazilci su prvi izašli na teren i savladali Poljsku 3:1, da bi Argentina sa jasnom računicom deklasirala Peru sa 6:0 i tako prošli u finale. Zanimljivost u ovom slučaju bio je Ramon Kiroga golman Perua koji je rođeni Argentinac, a peruanski pasoš dobio je samo 5 mjeseci ranije.

TEOFILO KUBILJAS

Ovo ime Peruanskog veziste ostaće upamćeno zbog toga što je na ovom prvenstvu postigao 5 golova i izjednačio svoj rekord iz Meksika 1970. godine i sa ukupno 10 golova postao najbolji strijelac u istoriju među igračima koji nisu bili napadači.

ROB RENSENBRINK

Reprezentativac Holandije postigao je 5 golova na ovom Mundijalu, a ostaće upamćen kao igrač koji je postigao 1000. gol u istoriji Svjetskog prvenstva.

BROJEVI

Domaćini su na ovom Mundijalu postali prepoznatljivi po brojevima na dresovima. Naime argentinski vezista Norberto Alonso nosio je broj 1 na leđima koji je predviđen za golmane. Razlog ovome bilo je shvatanje Argentinaca da brojeve dijele po abecednom redu.

DRESOVI

Mađari i Francuzi su na meč došli u bijelim dresovima, pa su se sudije morale snalaziti. Na kraju su ljudi iz lokalnog kluba Atletiko Kimberli pozajmili svoje dresove, pa su Francuzi igrali u njihovim zeleno – bijelim prugama.

FINALE

Na prepunom stadionu „Monumental“ Argentina je kao domaćin savladala selekciju Holandije sa 3:1 nakon produžetaka, a junak utakmice bio je Mario Kempes koji je postigao dva pogotka.

VOJNA HUNTA

Pehar pobjedniku umjesto predsjednika FIFA Žoaa Avelanža uručio je prvi čovjek argentinske vojne hunte Horhe Videla. Holanđani su zbog toga odbili svečano ceremoniju dodjele pehara.


Izvor fotografije: Getty Images

Comments are closed.