Pehar

MUNDIJAL KROZ ISTORIJU: ŠVEDSKA 1958
‘’Rađanje’’ Pelea

Svjetsko prvenstvo u Švedskoj bilo je 6. po redu. Održano je od 8. do 29. juna. Takmičilo se 16 ekipa na 12 stadiona, a osvajač je bio Brazil koji je u finalu savladao domaćina 5:2. Najbolji strijelac bio je Francuz Žist Fonten sa 13 pogodaka.

Krenimo sa zanimljivostima.

GRUPNA FAZA

Struktura grupa je bila interesantna jer smo u svakoj imali takozvanu geografsku podjelu. Jedna ekipa bila je iz Istočne Evrope, druga iz Zapadne Evrope, treća ekipa bila je sa američkog kontinenata i posljednja iz Ujedinjenog kraljevstva. Na ovo prvenstvo plasirali Engleska, Škotska, Vels i Sjeverna Irska.

NETAKNUTA MREŽA

Nakon dugih 28 godina i 110 utakmica desilo se da neka utakmica Svjetskog prvenstva završi bez postignutog gola. Tog 11. juna 1958. godine Brazil i Engleska su odigrali 0:0, a četiri dana kasnije isto su ponovili Vels i Švedska.

GOL BROJ 500

Na ovom prvenstvu vidjeli smo još jedan jubilej. U pitanju je 500. pogodak u istoriji Mundijala, a djelo je Škota Bobija Kolinsa.

ARGENTINA I ŽUTI DRESOVI

Na zahtjev jedne televizijske ekipe Argentina nije mogla igrati u svojim prepoznatljivim bojama, pa su se morali snalaziti u hodu. Riješenje su pronašli u lokalnom klubu koji im je posudio dresove u žutoj boji i to je vjerovatno prvi i jedini put da su „Gaučosi“ igrali u žutoj garnituri.

ŽIS FONTEN

Osim Pelea još jedno ime je obilježilo Mundijal u Švedskoj. U pitanju je Francuz Žist Fonten koji je postigao 13 golova i postavio rekord koji vjerovatno nikad neće biti srušen.

IZMJENE U EKIPI

Njemačka je meč polufinala završila sa 9 igrača. U pitanju je bila povreda i crveni karton, a zanimljivo je da tada još nisu postojale izmjene igrača. To je uvedeno tek  na Mundijalu 1970. godine.

PELE

Edson Arantes do Nasimento Pele je sa 17 godina, 7 mjeseci i 29 dana postao najmlađi strijelac u istoriji Svjetskih prvenstava. Svoju blistavu karijeru i dominaciju u fudbala u godinama koje dolaze najbolje je pokazao time da je u mečevima četvrtfinala, polufinala i finala postigao 6 pogodaka.


Izvor fotografije: Getty Images

Comments are closed.